ហេតុអ្វីបានជាម្ទេសហិរ?

cong-dung-giam-dau-cua-qua-ot-bacsigiadinh

(ផ្លែម្ទេសទុំ)

Capsaicin​ ជាធាតុមួយក្នុងចំណោមធាតុជាច្រើនដែលមាននៅក្នុងផ្លែម្ទេស ហើយវាជាធាតុដែលធ្វើអោយម្ទេសមានរស់ជាតិហិរតែម្តង។ Capsaicin មានឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្តថា 8-Methyl-N-vanillyl-trans-6-nonenamide ក្រៅពីនេះក៍នៅមានឈ្មោះក្រៅ១ចំនួនទៀត។  Capsaicin ជាប្រភេទ Alkaloid មួយប្រភេទដែលត្រូវបានសំយោគពីផ្លែម្ទេស៕
ខាងក្រោមនេះជារូបមន្តគីមីរបស់ Capsaicin :

CapsaicinStructure

លក្ខណះសំគាល់រូបរបសើវាគឺ មិនរលាយក្នុងទឹក;  រលាយក្នុងប្រេង(រុក្ខជាតិ ,សត្វ), Methanol,Ethanol,Ether,Chloroform…ដោយសារលក្ខណះមិនរលាយនេះហើយទើបពេលយើង

ហូបម្ទេសហិរខ្លាំង គឺគេត្រូវផឹកទឹកដើម្បីបន្ថយការហិរ។​          សព្វថ្ងៃនេះCapsaicinត្រូវបានអ្នកវិទ្យាសាស្រ្តសុខភាពស្រាវជ្រាវរកឃើញកាន់តែច្រើននៅផលប្រយោជន៍

របស់វាសំរាប់ព្យាបាលជំងឺនិងប្រើប្រាស់សំរាប់វិសយ័ផ្សេងៗក៍មាន។ ចំពោះក្នុងវិសយ័សុខាភិបាលគេរកឃើញថាវាមានលទ្ធភាពសំលាប់មីក្រុប ,បាក់តឺរី ,កោសិកាមហារីក ,បន្ថយការឈឺចាប់(ក្រេមសំរាប់លាប).៕ បើយើងហូបម្ទេសនោះជាតិហិរនេះវាហ្នឹងមានប្រតិកម្មទៅភ្ញោចខ្លាំង ដែលធ្វើអោយខួរក្បាលយើងបញ្ចេញសារធាតុគីមីម្យ៉ាងសំរាប់បន្ថយការឈឺចាប់។ ក្នុងផ្លែម្ទេសក៍នៅមានសារធាតុ១ចំនួនទៀត ដែលធ្វើអោយឈាមមានតំណើរការល្អ,​ទប់ស្កាត់ករណី១ចំនួនរបស់ជំងឺគាំបេះដូង ។ មិនតែប៉ុណ្ណោះផ្លែម្ទេសក៍នៅមានលទ្ធភាពទប់ស្តាត់សំពាទឈាមឡើងខ្ពស់(លើសឈាម),បន្ថយការធាត់៕  Capsaicinក៍នៅមានផលវិបាក១ចំនួនធំដែរប្រសិនបើយើងប្រើវាក្នុងបរិមាណមិនសមស្របដូចជា : រលាកស្បែកពេលប៉ះផ្ទាល់ជា១​ Capsaicin ,ប៉ះពាល់ប្រពន្ធ័ដង្ហើម(ច្រមុះ, បំពង់ខ្យល់…), ហ៊ឹងត្រចៀក, បេះដូងលោតញាប់……

15-12-2012

About Sar Vuthy

i'm khmer

Posted on ខែធ្នូ 16, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. បញ្ចេញមតិ.

បញ្ចេញមតិ